Obnova zahrady základní a mateřské školy v Praze-Kolodějích

Příběh dřeva a kamene

30. 11. 2015

Dřevěný koráb a kamenný les - dva neobvyklé přírodní herní prvky v zahradě základní a mateřské školy v Praze Kolodějích prošly během svého vzniku poměrně složitým vývojem. Jejich výsledná podoba ale činí už teď zdejší školní zahradu nezaměnitelnou s žádnou jinou.

Přestože celková obnova zahrady není zdaleka u konce, dubový kmen a uskupení kamenných čedičových bloků si již zachovají podobu dřevěného korábu s otvory pro pozorování mořského dna a kamenného lesa, kde mohou děti hrát na schovávanou.

Autory těchto přírodních herních prvků jsou výtvarník Jaroslav Eduard Dvořák a zahradní architekt Stanislav Špoula.  Jak prvky vznikaly, se můžete podívat v reportáži níže.

Čedičový prvek musel být sice vzhledem k potřebné certifikaci náročným způsobem upraven. Přesto si podle Stanislava Špouly každý z kamenů zachoval určitý princip individuality. „Každé dítě má potřebu se nějakým způsobem uvolnit, vyřádit, a přírodní prostor je proto, myslím, ideální,“ uzavírá autor prvku.