Obnova zahrady základní a mateřské školy v Praze-Kolodějích

Kolodějskou školní zahradu zdobí nové stromy

29. 2. 2016

Na zahradě základní a mateřské školy v Kolodějích se uplynulou sobotu nadšeně sázelo. Svůj strom si s pomocí odborníků přišla vysadit zhruba desítka adoptivních rodin. Pomáhali ale i další dobrovolníci. Akce byla završením crowdfundingové sbírky Adoptuj strom do školní zahrady, kterou projektový tým úspěšně realizoval na portálu hithit.com.

Díky sbírce školka získala na výsadbu 70 tisíc korun. Dalších 80 tisíc korun na pořízení zeleně poskytl školce Magistrát hl. města Prahy. Zájemci tak mohli vlastnoručně zasadit nejen konkrétní adoptované jedince, ale i další stromy a keře. V zahradě během víkendu našlo nový domov několik jabloní, jeřábů, třešní, ořešák, ale také modřín, břízy bělokoré, borovice či javory.

Kromě sázení se vyráběla také ptačí krmítka a některé děti neodolaly, aby zahradu už teď trochu neotestovaly. Největším lákadlem byla skála, dřevěný koráb a nově zbudované jezírko. V zahradě přibyly také vyvýšené záhony, základ budoucího mlhoviště, ohniště, dřevěná podesta pro venkovní učebnu a soustava dřevěných korýtek pro vodní hrátky. Každá část zahrady je tematicky věnována některému z živlů, které propojuje symbolický otisk stopy skřítka Koloděje v podobě červené betonové stezky vlnící se zahradou.

Proměna zahrady má být dokončena 30. dubna. Přestože slavnostní otevření zahrady se uskuteční pravděpodobně až v červnu, uplynulá sobota ukázala, že v „Kolodějově zahradě života“, bude opravdu živo.

Zahradu navrhla architektka Marcela Steinbachová ve spolupráci s Pavlínou Malíkovou. Autory netradičních herních prvků, dřevěného korábu a kamenného lesa, jsou Jaroslav E. Dvořák a Stanislav Špoula.

fotogalerie