Obnova zahrady základní a mateřské školy v Praze-Kolodějích

Kolodějova zahrada znovu ožila

11. 7. 2016

Symbolickým zlatým klíčem se ještě před příchodem léta otevřela obnovená zahrada Základní a mateřské školy v Praze Kolodějích. Po měsících práce se do ní zase vrátil život.

Kromě dvou tříd mateřinky prostor využívají i žáci prvního stupně základní školy a družina. Přírodní charakter zahrady má posílit pozitivní vztah dětí k přírodě, má být učebnou pod širým nebem, prostorem pro experimentování i setkávání.

Jednotlivé části zahrady jsou věnovány čtyřem základním živlům. K hrátkám s vodou a pozorování drobných vodních živočichů mohou děti využívat mokřad se systémem dřevěných vodních korýtek a jezírko. Živel země zastupuje pěstební část s vyvýšenými záhony. Zároveň zde vznikla venkovní učebna s dřevěnou palubou. V zahradě je i několik přírodních objektů podněcujících rozvoj pohybových dovedností i dětské fantazie. Masivní dubový kmen připomínající dřevěný koráb vznikl díky spolupráci s výtvarníkem Jaroslavem E. Dvořákem. Uskupení čedičových bloků, které dohromady vytvářejí kamenný les, je dílem zahradního architekta Stanislava Špouly. Místem pro společná setkávání, zároveň reprezentujícím živel ohně, je kamenný prostor ohniště s posezením. Zatímco ti nejmenší ocení rozsáhlou pískovou plochu v centrální části zahrady, pro starší děti bylo zachováno sportovní hřiště. Různé části zahrady propojuje červená betonová stezka, ideální pro řádění na koloběžkách nebo kolečkových bruslích. Cesta je také spojujícím motivem odkazujícím k historii Koloděj. Svým tvarem má zároveň evokovat přítomnost dobrého ducha zahrady, skřítka Koloděje, který děti od počátku proměnou provázel.

Autorkami celkového pojetí zahrady jsou architektka Marcela Steinbachová a krajinářka Pavlína Malíková.

Obnova zahrady se uskutečnila s nadační podporou v rámci programu Zahrada hrou, jehož cílem je pomáhat vytvářet originální zahrady školám na míru se zapojením komunity. Další finanční prostředky poskytli také Magistrát hlavního města Prahy a další soukromí dárci a příznivci zahrady.

Revitalizovaná plocha se slavnostně otevřela během Víkendu otevřených zahrad 2016.

Hlavně malí návštěvníci si během něj mohli vyzkoušet rýžování zlata, stavění hradů z písku, roztáčení větrníků, sázení bylinek, pouštění vlaštovek nebo loděk, kolodění, bublinkování, plackování nebo se prostě jen schovávat mezi kameny, lézt po kmenech a hrát si.

U příležitosti slavnostního otevření vznikla také rodinná desková hra CESTA ZAHRADOU za pokladem skřítka Koloděje. Na vytváření herních pravidel se podíleli žáci, učitelé i rodiče ZŠ a MŠ Koloděje. Herní plán ilustrovala výtvarnice Vladěna Doleželová, grafiku zpracovala Darina Vlčková.

Pořídit hru

Historie projektu